Göz Kuruluğu ve Görüş Konforunu Arttırma
Herkes net bir görüşe sahip olmak ister, ancak ne yazık ki her zaman gözlerimiz bu konuda yardımcı olmaz.
İçindekiler
Göz kuruluğu nedir?
Gözyaşı sıvısının görevi gözleri nemlendirmektir: Gözleri nemlendirir, korneayı besler ve göz kapaklarının rahatça kaymasına yardımcı olur. Ancak gözyaşı filminin de bir koruyucu görevi vardır. Antiseptik bileşimiyle gözleri enfeksiyonlardan korur. Gözyaşı sıvısı ayrıca yabancı cisimlerin gözden dışarı atılmasına yardımcı olur. Eğer bileşiminde bir sorun varsa veya çok az gözyaşı üretiliyorsa gözyaşı filminde yırtılmalar meydana gelebilir. Bunun sonucunda göz kurur ve hayat kalitesini ciddi oranda olumsuz etkileyen bir tahriş hissi oluşur. Bu durum, ilerleyen safhada kornea ve konjonktiva yaralanmalarına dahi neden olabilir.
Göz kuruluğunun nedenleri nelerdir?
Göz kuruluğunun çok çeşitli nedenleri olabilir. Burada göz kuruluğunun olası nedenlerinin bir listesini bulabilirsiniz:
Çevresel faktörler: Zararlı çevresel uyaranlar göz kuruluğunun en yaygın nedenlerinden biridir. Kuru kalorifer havası, klimalar veya cereyanda kalmak gözdeki gözyaşı filminin daha hızlı buharlaşmasına neden olabilir. Aynı zamanda tütün dumanı, ince toz veya egzoz gazları da gözlere yük bindirir ve gözyaşı filmini olumsuz etkiler.
Zorlanmış gözler: Özellikle ekran karşısında çok zaman geçiren kişiler göz kuruluğundan en çok etkilenenlerdir, buna “ofis göz sendromu” da denir. Bilgisayar ekranı, cep telefonu ekranı veya televizyona odaklandığınızda önemli ölçüde daha az göz kırptığınız kanıtlanmıştır. Gözyaşı sıvısı bu durumda göz üzerinde yeterince dağılamaz ve gözler yeterince nemlendirilemez.
Hastalıklar: Gözün nemlenme bozuklukları diyabet, tiroid hastalığı veya romatizma gibi rahatsızlıkların bir sonucu olabilir.
İlaç kullanımı: Belirli ilaçların kullanımı gözyaşı sıvısının üretimini azaltabilir. Bunlara örnek olarak doğum kontrol hapları, psikiyatrik ilaçlar veya beta blokörler sayılabilir.
Biyolojik faktörler: Gözyaşı filminin üretimi ilerleyen yaşlarla azalır. Bu durumdan kadınlar - özellikle menopoz dönemindeki kadınlar - erkeklerden daha fazla etkilenir.
Kozmetik ürünlerin neden olduğu tahrişler: Makyaj yapılırken makyaj malzemelerinin partikülleri kolayca gözlere kaçabilir ve gözleri tahriş edebilir. Buna ek olarak normal yüz kremleri dahi gün içerisinde gözlere ulaşıp aynı etkilere neden olabilir.
Lensler ve mekanik zorlamalar: Lens kullanımı göz kuruluğuna neden olabilir veya halihazırda mevcut belirtileri kötüleştirebilir. Ayrıca gözdeki tanısal müdahaleler veya lazer operasyonları gibi diğer mekanik zorlamalar da koruyucu gözyaşı filmini olumsuz etkileyebilir.
Ametropi: Örneğin, gözlük veya kontakt lenslerle düzeltilmeyen miyopluk gözlerin kuruma riskini arttırabilir. Nedeni ise şudur: Görme bozukluğu olan kişiler, görsel bir yardımcı olmadan çevrelerini doğru bir şekilde görebilmek için çok fazla odaklanmak zorundadırlar.
Göz kuruluğunun belirtileri
Göz kuruluğu kendini farklı biçimlerde gösterebilir. Bir paradoks olarak, bazı hastalar sulanan gözlerden muzdariptir. Çünkü gözler kuruluğu daha güçlü gözyaşı üretimiyle dengelemeye çalışır. Tek başına veya bir arada görülebilecek belirtiler şunlardır:
-
Işığa duyarlılık
-
Görme bozuklukları
-
Şişmiş göz kapakları
-
Kaşıntı
-
Kızarmış gözler
-
Gözün içerisinde yabancı cisim varmış hissi
-
Yorgun gözler
-
Özellikle uykudan sonra yapışan göz kapakları
-
Baskı hissi
-
Bulanık görüş
Bu semptomlar gözdeki diğer hastalıklara da işaret edebileceğinden bu semptomların devam etmesi durumunda mutlaka göz doktoruna gidilmesi önerilir. Dürtü bazen güçlü olsa da, kuru ve tahriş olmuş gözleri ovmaktan kaçınmak gerekir, zira bu, belirtileri daha da kötüleştirebilir.
Göz kuruluğunu önlemek
Kuru gözleri görmezden gelmemelisiniz, çünkü gözyaşı sıvısı önemli işlevlere sahiptir: Bu sıvı antiseptik bir etkiye sahiptir ve korneaya besin ve oksijen sağlar. Olası nedenlerden kaçınarak sağlıklı bir biçimde göz kuruluğunu önleyebilirsiniz. Şu önlemler önerilmektedir:
-
Odanızın iklimini yüzde 40 ila yüzde 60’lık bir hava nemine ayarlayın
-
İç alanları sık sık havalandırın
-
Özellikle bilgisayar ekranı karşısında sık sık gözlerinizi kırpıştırmayı unutmayın
-
Günde en az iki litre su veya şekersiz çay için
-
Ara sıra temiz havada kısa yürüyüşler yapın
-
Zararlı UV-ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanın
-
Tütün dumanı ve klimalı ortamlardan kaçının ve cereyanda kalmayın
-
Hyaluronik asit ve dekspantenol gibi nemlendirici maddeler içeren göz damlaları kullanın
-
Lenslerinizi gereğinden daha uzun süre gözlerinizde bırakmayın
Göz kuruluğunun belirtilerini hafifletmek için eczaneden alınan nemlendirici göz damlaları yardımcı olabilir. Gözyaşı yerine geçen bu sıvılar, tahriş olmuş ve zorlanmış gözleri rahatlatmaya, gözyaşı filmlerini stabilize etmeye ve nemlendirmeye yardımcı olur. Göz damlaları gözlerinizin rahatlamasına yardımcı olabilir ancak belirtilerin devam etmesi durumunda mutlaka göz doktoruna danışmalısınız.
Bepanthol®Eye Nemlendirici Göz Damlası Kuru ve tahriş olmuş gözler için gelişmiş nemlendirme, rahatlama ve bakım sağlar. Bu damla halihazırda vücutta da bulunan ve suyu çok iyi bağlama özelliğine sahip hyaluronik asit ve nem sağlayan ve besleyen dekspantenol içerir. Bepanthol®Eye Nemlendirici Göz Damlasının bir diğer avantajı da şudur: Bu damla koruyucu içermez ve ayrıca yumuşak veya sert lenslerde de kullanıma uygundur.
Bunları biliyor muydunuz? Çok dozlu Bepanthol®Eye Nemlendirici Göz Damlası şişesi açıldıktan sonra 12 ay raf ömrüne sahiptir.
Bepanthol®Eye Nemlendirici Göz Damlası kuru ve tahriş olmuş gözler için gelişmiş nemlendirme, rahatlama ve bakım sağlar. İki nemlendirici madde olan hyaluronik asit ve dekspantenol burada etkilerini birleştirmektedir. Gözyaşı filmi yenilenir veya stabilize edilir. Tahriş olmuş gözler nemlenir, korunur ve aynı zamanda rahatlama sağlanır. Bepanthol®Eye Nemlendirici Göz Damlası, pratik çok dozlu şişe veya kullanışlı tek dozluk şişeler olarak mevcuttur. Bepanthol®Eye Göz Damlası koruyucu içermez ve ayrıca yumuşak veya sert lenslerde de kullanıma uygundur.